In 3 stappen zelfverzekerd presenteren

Heb je binnenkort een presentatie? Wanneer je zelfverzekerd bent is het een stuk leuker en makkelijker om te spreken voor een groep. Iedereen is in staat om op natuurlijke wijze te presenteren, maar soms kun je daar wel wat hulp bij gebruiken. Helemaal wanneer je nog onervaren bent. Je treed dan immers uit je comfort zone. Angst of spanning is dus helemaal niet gek.

Zelfverzekerd presenteren: de beste tips lees je hier:

1.     ACCEPTEER JE ZENUWEN

Ga niet balen dat je zenuwachtig bent maar laat de zenuwen toe. Het geeft namelijk niet dat je zenuwen hebt, en ondanks dat het niet altijd zo lijkt heeft iedereen wel eens last van zenuwen. Een andere tip is om jezelf te gedragen alsof je zelfverzekerd en vooral niét zenuwachtig bent. Het gaat misschien tegen je gevoel in maar zet je er over heen. Recht je rug en praat luid en duidelijk tegen de groep. Zo sta je automatisch een stuk sterker in je schoenen!

2.      KLEED JEZELF COMFORTABEL

Deze tip klinkt misschien minder belangrijk maar veel mensen trekken tijdens een presentatie opeens iets aan om op een bepaalde manier over te komen. Wanneer je nooit een pak draagt, doe dat dan nu ook niet (tenzij dit van je wordt verwacht uiteraard.) Zo wordt zelfverzekerd presenteren een stuk lastiger. Het is belangrijk om iets aan te trekken waar je jezelf goed in voelt. Kies dus iets wat je vaker draagt en wat goed bij je past. Voor vrouwen kunnen een stel hakken zelfvertrouwen geven, een anders kiest liever voor zijn of haar favoriete blouse. Zolang het er maar verzorgd uit ziet en jij jezelf er fijn in voelt. Zorgvuldig je outfit uitkiezen dus. Extra tip: dames neem een extra panty mee en heren een extra overhemd. We hoeven niet uit te leggen hoe vervelend ladders en koffievlekken zijn natuurlijk!

3.    BEREID JEZELF NIET TEVEEL VOOR

Natuurlijk moet je wel weten waar je het over hebt tijdens een presentatie, hier op kun je je uiteraard voorbereiden. Ook is het belangrijk om een prettige zaalopstelling te hebben. Maar, maak geen spiekbrief of powerpoint met 100 bullitpoints. Een presentatie uit je hoofd leren is ook geen goed idee. Dit komt bij de luisteraars onnatuurlijk over en ze zullen al snel hun aandacht verliezen. Het beste is om een presentatie te geven zoals je over je vakantie verteld. Dat doe je immers ook vol enthousiasme zonder voorbereiding. Op deze manier komt je verhaal natuurlijk over en houd je de aandacht van je deelnemers vast.


Onthoud altijd dat het publiek je vriend is. Ze zijn immers voor jou gekomen! Wanneer je een presentatie tijdens een congres of training geeft op onze locatie, drink dan eens een kopje kalmerende thee. We hebben diverse verse theeën en o.a. stressballen op locatie.